Wil je de vitaliteit in je organisatie verbeteren en je medewerkers aanzetten tot actie?
Ja? Mooi, we vertellen we je precies hoe je dat doet. We geven je 5 tips om de vitaliteit in je organisatie te verbeteren.
Waarom je aandacht aan vitaliteit wil besteden
Met gericht vitaliteitsmanagement zorg je ervoor dat je het optimale uit je medewerkers haalt. En je voorkomt er een hoop verzuim, uitval en uitstroom mee.
Dit levert vitaliteit je op:
- 15% minder ziekteverzuim
- 32% meer betrokkenheid
- 20% hoger werkvermogen
- 60% minder veiligheidsincidenten
Vitaliteit gaat over de mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers. Iemand die vitaal is, is energiek, weerbaar en levenslustig. Het is dus dé manier om je organisatie toekomstproof te maken
Dus, hoe verbeter je de vitaliteit en toekomstbestendigheid van je organisatie? We geven je 5 tips.
5 tips om vitaliteit te verbeteren
1. Betrek je organisatie
De grootste kans om de vitaliteit in je organisatie te vergroten is door draagvlak te creëren. Bij zowel medewerkers als managers en directie.
Wij hebben gemerkt dat medewerkers vaak bereid zijn mee te werken. Het ‘probleem’ ligt vaak bij directie. Zij zien vaak vooral problemen of weten niet hoe eenvoudig het kan zijn. Daardoor vinden ze het vaak geldverspilling.
Directie overtuigen is dus de eerste stap. Om je directie te overtuigen om met vitaliteit aan de slag te gaan kun je het volgende doen:
- Laat zien wat de kosten van uitval en verzuim zijn
- Bereken wat verbetering oplevert
- Toon de kosten van verloop
- Benadruk het belang op imago.
In onze blog leggen we je precies uit hoe je dit doet >>>
2. Betrek je zorgverzekeraar
Zorgverzekeraars hebben allerlei programma’s om gebruik van te maken. Informeer bij jouw collectieve verzekeraar wat er voor jouw organisatie allemaal mogelijk is. Zo bestaan er bijvoorbeeld vitaliteitsbudgetten of cofinanciering van projecten.
Ook kun je leren van hun ervaring.
3. Terugkerend karakter
Het is voor vitaliteit erg belangrijk dat het een terugkerend thema is. Eenmalige acties zijn losse flodders en daarom op lange termijn weinig effectief.
Dat komt doordat er geen opvolging aan de (goed bedoelde) acties zitten. Soms komt het ook omdat de communicatie niet goed is.
Zorg er daarom voor dat acties en communicatie erover terugkerend zijn. De effectiviteit en motivatie nemen dan enorm toe!
Daarmee wordt het ook meteen een kosteneffectief middel. Daar is ook de directie blij mee!
4. Maak het leuk
Medewerkers gaan alleen met vitaliteit aan de slag als het ze wat oplevert. Dat kan zijn door het leuk te maken of door voordelen te bieden – in bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden. Het kan ook door de lichamelijke en psychische voordelen te benoemen.
Door vitaliteit niet negatief maar juist positief te benaderen maak je het leuk. Dus niet: medewerkers met minder vitaliteit zijn sneller ziek. Maar: Als je vitaler bent heb je meer plezier in je werk!
Dat kun je bijvoorbeeld doen door:
- Challenges te organiseren met collega’s, zoals een ‘week van het traplopen’ in te voeren. Je moedigt dan zo veel mogelijk mensen aan om de trap te nemen.
- Introduceer leuke ontspanningsmogelijkheden. Wij hebben bijvoorbeeld gemerkt dat een tafeltennistafel wonderen doet.
- Organiseer lunchwandelingen. Dat is niet alleen goed voor het bewegen, maar net zo goed voor het sociale contact tussen collega’s.
5. Meet vitaliteit
Het is best moeilijk om te weten wat je nou precies kunt verbeteren. Daarom kun je (online) tools inzetten om een nulmeting te doen.
Je weet dan precies op welke onderwerpen je je moet focussen om zo snel mogelijk resultaat te halen. Uiteraard kun je daarna met dezelfde tools een tweede meting doen om het effect te meten.
Met ons medewerkersonderzoek kun je dit meten. Deze meet nauwkeurig op onderwerpen die jij instelt. Probeer het eens!