Bentlie Blog

Delen

5 tips voor duurzaam thuiswerken

Voor duurzame inzetbaarheid is het belangrijk dat werknemers gelukkig, fit en gemotiveerd zijn. Thuiswerken lijkt soms fijn, maar het is lastig om werknemers thuis duurzaam in te zetten. We zetten een aantal tips op een rij:

  • Ergonomische werkplek thuis
  • Vaste werkplek
  • Voldoende beweging
  • Genoeg daglicht
  • Contact met collega’s

1. Ergonomische werkplek thuis

Veel werknemers zitten nog steeds gewoon aan hun keuken tafel of aan een bureau met een slechte bureaustoel of helemaal geen bureaustoel. Voor de werknemer is het belangrijk dat deze een ergonomische stoel heeft met het liefst een staand bureau. Daarnaast is het belangrijk dat het beeldscherm op ooghoogte staat zodat de werknemer geen last krijgt van de nek.

2. Vaste werkplek

Een vaste werkplek kan je helpen met het onderscheiden van werk en privé. Als er bijvoorbeeld in de keuken wordt gewerkt is er afleiding van eventueel kinderen of andere omstandigheden. Als je een vaste werkplek hebt, dan is het makkelijker concentreren en om in werk modus te komen.

3. Voldoende beweging

Onderzoeken tonen aan dat op elke 52 minuten drie minuten pauze optimaal is voor de mentale en fysieke gezondheid. Ga dan ook even bewegen of iets doen. Daarnaast is het belangrijk om bijvoorbeeld in de pauze een stuk te wandelen, dit leegt je hoofd en het is goed voor je fysieke gezondheid.

4. Genoeg daglicht

Zorg dat de werkplek genoeg daglicht heeft. Helemaal in de wintermaanden wanneer het steeds eerder donker wordt is daglicht belangrijk. Niet alleen voor vitamine D, maar ook voor je mentale gezondheid. Mis je daglicht op de werkplek? Denk dan aan een daglicht lamp. Het werkt niet zo goed als de zon, maar het kan je wel helpen tegen een kleine winter dip.

5. Contact met collega’s

Thuiswerken kan zorgen voor een mindere mate van betrokkenheid en motivatie van werknemers. Het is belangrijk om ook online te blijven werken aan teambuilding. Denk bijvoorbeeld aan een online vrijdagmiddag borrel of een spelletjes avond of dag online. 

 

Hoe blijf je op de hoogte met thuiswerkende werknemers?

Maar hoe kun je alle medewerkers blijven monitoren als ze vanuit huis werken door de huidige maatschappelijke situatie? Of je het nu hebt over de leraren in het onderwijs, bankmedewerkers of journalisten, de meeste van hen werken thuis.

Een goede balans tussen werk en privé kan dan soms lastig zijn. Daarnaast maken veel mensen zich zorgen over hun gezondheid en is het heel anders om virtueel te vergaderen dan wanneer je met het team aan tafel zit. 

Verstuur een vragenlijst

Naast de digitale besprekingen en het chat- of mailcontact, kun je als HR-professional regelmatig een korte vragenlijst versturen naar alle medewerkers. Stel gerichte vragen over het thuiswerken en zorg voor genoeg antwoordruimte, zodat collega’s kunnen vertellen hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben. 

Door bijvoorbeeld iedere week een korte vragenlijst (met 3 of 4 vragen) te versturen, kun je een beter beeld krijgen van het welzijn en de behoeftes van jouw collega’s. Wanneer er opvallende punten naar voren komen in de resultaten van de vragenlijst, kun je uiteraard telefonisch contact opnemen met de medewerkers of een virtuele meeting inplannen om het bespreekbaar te maken. 

Juist nu veel mensen thuis werken is het van groot belang om op de hoogte te blijven van hun ontwikkeling, gezondheid en betrokkenheid. Hier kunnen concrete actiepunten uitkomen om het werken aangenamer of gemakkelijker te maken voor de medewerkers.

Wil je meer lezen over duurzame inzetbaarheid

Meer weten over meten met Bentlie?

Bekijk onze software of neem contact op.