Bentlie Blog

Delen

Alles over de employee Net Promoter Score (eNPS)

Je medewerkers die jouw organisatie aanbevelen. Hoe mooi is dat? Met de eNPS kun je zelfs meten of jouw collega’s dat doen! Het geeft je waardevol inzicht in hoe betrokken je medewerkers zijn met jouw organisatie.

Wat is de eNPS?

eNPS staat voor employee Net Promoter Score. Met de eNPS meet je de mate waarin medewerkers je organisatie als werkgever aanbevelen. Het komt neer op één vraag: “Hoe waarschijnlijk is het dat je medewerkers jou aanbevelen als werkgever?”

Opvolg vragen voor de eNPS

Je wil natuurlijk meer informatie dan alleen de eNPS. Met een medewerkersonderzoek kun je de eNPS enquête combineren met een aantal opvolg vragen. Een paar voorbeelden hiervan:

  • Wat is de reden voor de score die je hebt gegeven?
  • Wat kunnen we als organisatie beter doen?
  • Wat is één ding dat je leuk vindt aan het werken hier?
  • Zou iets je ervan weerhouden om onze organisatie aan te bevelen?

Hoe bereken je de eNPS?

De eNPS bereken je met een simpele vraag: “Op een schaal van 0 t/m 10 hoe waarschijnlijk is het dat je ‘organisatie x’ zou aanraden als werkgever?” Deze vraag stel je via een enquête of online vragenlijst aan je medewerkers.

Sommige bedrijven willen iets specifieker zijn en vragen of je het zou aanbevelen aan “een vriend, collega of familielid”.

Je berekent de employee Net Promotor Score door het % van de criticasters af te trekken van het % van de promotors. Je negeert degenen die passief tevreden zijn.

Verschil Amerikaanse eNPS en Europese eNPS

Er is een verschil tussen den Europese eNPS en de Amerikaanse eNPS. Bij de Amerikaanse variant is bijvoorbeeld een ‘8’ niet goed genoeg en een ‘6’ onvoldoende. Een ‘6’ wordt hier toch gewoon gezien als voldoende.

Op deze manier past de maatstaf veel beter bij de cultuur van Europeanen en verkrijg je ook inzichten die hier beter bij passen.

Amerikaanse eNPS

amerikaanse enps scorePromotors: Medewerkers die 9-10 antwoorden
Passief tevreden: Medewerkers die 7-9 antwoorden
Criticasters: Medewerkers die 0-6 antwoorden

Europese eNPS

europese enps score

Promotors: Medewerkers die 8-10 antwoorden.
Passief tevreden: Medewerkers die 6-8 antwoorden.
Criticasters: Medewerkers die 0-5 antwoorden.

Wat is een goede eNPS?

De gemiddelde eNPS in Nederland (2021) ligt op 55. De eNPS score kan liggen tussen de -100 en +100. Je kunt dus de score van 55 als benchmark nemen. Neem het gemiddelde niet te strikt. Het gemiddelde verschilt namelijk per branche, land en leeftijdsgroep.

Gemiddelde eNPS per branche

De gemiddelde scores per branche verschillen erg. Uit onderzoek van Analitiqs blijkt dat de gemiddelde score in 2019 op 42 ligt. In de infographic hieronder zie je de verschillen per branche.

Hopelijk weet je nu meer van de employee Net Promotor Score. Wil je het zelf inzetten? Met onze medewerkersonderzoekstool is dat heel eenvoudig!

Succes!

Meer weten over meten met Bentlie?

Bekijk onze software of neem contact op.