Bentlie Blog

Delen

HR-instrumenten voor duurzame inzetbaarheid

Heb jij al de juiste instrumenten in huis om te starten met duurzame inzetbaarheid? Er zijn verschillende HR-instrumenten die kunnen helpen bij duurzame inzetbaarheid. 

Overzicht van HR-instrumenten voor duurzame inzetbaarheid:

  • Bedrijfsscan/organisatiescan
  • Medewerkstevredenheidsonderzoek
  • Gesprekken
  • Ontwikkeling & omscholing
  • Coaching en opleidingen
  • Financiering en subsidie

Bedrijfsscan duurzame inzetbaarheid/organisatiescan

Wil je werken aan duurzame inzetbaarheid binnen je organisatie? Dan moet je weten hoe het er nu voor staat. Met de resultaten weet je waar de meeste aandacht naar uit moet gaan. De eerste resultaten gebruik je als nulmeting. Zo weet je na het implementeren van maatregelen of de inzetbaarheid van je medewerkers echt beter is geworden. Bekijk de bedrijfsscan.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Als je wil werken aan duurzame inzetbaarheid moet je ook luisteren naar de wensen en behoefte van je medewerkers. Met een MTO krijg je inzicht in verschillende thema’s die spelen binnen jouw organisatie.

Zo achterhaal je breed gedragen verbeterstappen. Ook is het een mooie manier om van je medewerkers bevestiging te krijgen dat je het als organisatie goed doet. En dus graag voor je werken.

Gesprekken

Duurzame inzetbaarheid is binnen organisaties vaak nog niet bespreekbaar. Voor het management is het misschien nog te abstract en werknemers weten niet waar ze moeten beginnen.

Dat is zonde want het gesprek is cruciaal voor de inzetbaarheid van je medewerkers. Het zorgt namelijk voor de verankering van duurzame inzetbaarheid in je organisatie. Je probeert elkaar te begrijpen en samen naar oplossingen toe te werken.

Door het gesprek te voeren en digitaal bij te houden verhoog je de motivatie en verminder je de weerstand.

Ontwikkeling & omscholing

Zitten je medewerkers op de juiste plek? Kunnen ze zich genoeg ontwikkelen? Als je niet gelijk ‘ja’ op deze vragen kunt antwoorden, dan is het tijd om meer te investeren in ontwikkeling.

Door aan de ontwikkeling te werken, werk je ook gelijk aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Met een ontwikkelassessment weet je precies waar de ontwikkelpunten en talenten liggen van je medewerkers.

Als je medewerkers op de juiste plek zitten, dan zijn ze gelukkiger en productiever. Je kunt je medewerkers hierbij helpen met een loopbaanassessment of een job matching assessment.

Coaching en opleidingen

Alleen weten waar de ontwikkelpunten liggen is niet genoeg. Je medewerkers hebben ook gerichte maatregelen nodig. Alleen dan kan je de duurzame inzetbaarheid verbeteren.

Wanneer je weet waar de ontwikkelpunten liggen kun je beginnen om gericht maatregelen aan te bieden. Denk aan de juiste begeleiding of coaching bij bijvoorbeeld werkgerelateerde stress.

Daarnaast kun je medewerkers gericht cursussen en opleidingen aanbieden waar zij behoefte aan hebben.

Financiering en subsidie

Om duurzame inzetbaarheid tot een succes te maken kun je denken aan een  (persoonlijk) ontwikkelbudget. Je medewerkers hebben niet alleen de tijd en ruimte nodig om aan hun duurzame inzetbaarheid te werken, maar ook het benodigde budget. Gelukkig is er subsidie voor duurzame inzetbaarheid. Lees hier meer over subsidie.

Aan de slag

Hopelijk heb je nu een beter idee van de verschillende HR-instrumenten. Eigenlijk rest je nog maar één ding: aan de slag! Probeer verschillende dingen en vind uit wat voor jou werkt.

Heb je vragen? Neem dan gewoon contact op.

Meer weten over meten met Bentlie?

Bekijk onze software of neem contact op.