Bentlie Blog

Delen

Medewerkerstevredenheid meten

Arbeidsverhoudingen worden vluchtiger, werkplekken zijn flexibel en de gelukkige medewerker staat centraal. Nog nooit is de mening van de mensen rondom (top)management, strategie, werksfeer, gevoelde veiligheid en cultuur zo belangrijk geweest.

Meten van de medewerkerstevredenheid is dankzij veel online tools en vragenlijsten een stuk gemakkelijker dan dat het vroeger was.

Definitie medewerkerstevredenheid

Medewerkerstevredenheid is, simpel gezegd, hoe tevreden werknemers zijn met hun werk. Dit wordt meestal gemeten met behulp van een medewerkerstevredenheid enquête of medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Factoren die de tevredenheid van medewerkers beïnvloeden en die in deze enquêtes aan bod komen, kunnen zijn: Werk, samenwerking, communicatie en perceptie van het management, etc

Meer weten? Lees verderop onze kennispagina medewerkerstevredenheidsonderzoek

Hoe meet je medewerkerstevredenheid?

Meten van de medewerkerstevredenheid kan met een klassiek medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) waarbij medewerkers 1 of 2 keer per jaar een vrij lange vragenlijst invullen.

Hierdoor zien medewerkers, HR-professionals en leidinggevenden vaak op tegen een MTO. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel betere opties om de medewerkerstevredenheid te meten.

Gelukkig bestaan er  tegenwoordig MTO’s met moderne en vlotte meetmethoden. Bijvoorbeeld een medewerkerstevredenheidsonderzoek online uitvoeren. Zo krijg je meer betrokken medewerkers en haken ze minder snel af.

Hulp nodig bij het meten van de tevredenheid? Gebruik ons stappenplan.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek online

Maak gebruik van een online MTO om eenvoudig de medewerkerstevredenheid te meten. Hierbij kan je zelf vragenlijsten aanmaken met thema’s die jouw organisatie belangrijk vindt. Je kan ook gebruikmaken van de kant-en-klare vragenlijsten.

De belangrijkste voordelen zijn:

  • eenvoudig vragen aanpassen
  • uitgebreide rapportages in een handomdraai
  • het scheelt iedereen tijd

Wij voeren ook online tevredenheidsonderzoeken uit. We nemen je al het werk uit handen en je krijgt je alle inzichten in een overzichtelijke rapportage. Dat is helemaal handig!

Op zoek naar een gebruiksvriendelijke tool om de tevredenheid te meten?
Dat kan al vanaf € 1,99 per medewerker.
{{cta(‘40484514-7fa3-4302-8125-a75a9b224fc1′,’justifycenter’)}}

Thema’s medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheid gaat over verschillende thema’s. Om een kwalitatief MTO uit te voeren, moet er naar elk thema worden gekeken. Dit zijn de volgende thema’s:

Medewerkerstevredenheid-model-5-1

We geven hieronder per thema aan waar dit precies over gaat.

Organisatie (visie, missie, strategie, doelstellingen, cultuur en management)

Bij het thema organisatie, wordt er gekeken hoe tevreden de medewerker is over de organisatie. Dus, is de medewerker tevreden over het management? Denk hierbij aan de ondersteuning en aanspreekbaarheid van het management of vertrouwen in het management.

Staat de medewerker achter de doelstellingen van de organisatie of heeft de medewerker het idee dat deze past bij de medewerker?

Communicatie & samenwerking

Onder het thema communicatie & samenwerking kijk je niet alleen naar interne communicatie, maar ook naar externe communicatie.

Is de medewerker tevreden over de communicatie met collega’s of management? Meet of de medewerker tevreden is hoe de externe communicatie met klanten of stakeholders gaat.

Werk (arbeidsvoorwaarden/werkomstandigheden)

Denk hierbij aan werktijden, baanzekerheid of beloning. Hoe tevreden zijn de medewerkers over deze voorwaarden? Meet hoe tevreden de medewerker is over de middelen die ter beschikking staan.

Werkt de medewerker regelmatig over of ervaart de medewerker tijdgebrek? Hier komen ook thema’s als mentale belasting en tevredenheid aan bod.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk thema voor werktevredenheid. Stilstand is achteruitgang. Meet of de medewerker vindt dat er voldoende bijscholings- en ontwikkelingsmogelijkheden beschikbaar zijn.

En voelt de medewerker zich ook aangemoedigd om zich te ontwikkelen?

Een paar voorbeeldvragen

Om een voorbeeld te geven hoe een MTO eruit kan zien geven we een aantal voorbeeldvragen.

Om medewerkerstevredenheid goed te kunnen monitoren is het aan te raden om stellingen te gebruiken die de medewerker kan beantwoorden op bijvoorbeeld een schaal van helemaal oneens t/m helemaal eens.

  • Ik ga met plezier naar mijn werk.
  • Ik voel me vastgelopen in mijn werk.
  • Ik ben al met al tevreden met mijn werk.
  • Mijn werk is uitdagend.
  • Ik zou vrienden aanraden om voor deze organisatie te komen werken.

Ben je op zoek naar meer voorbeeldvragen? Bekijk dan onze 15 voorbeeldvragen voor in jouw MTO.

Wat je nu kunt doen

Download dan ons gratis stappenplan. Hierin leggen we precies uit welke stappen je moet nemen voor het succesvol uitvoeren van een onderzoek.

Als je graag meteen wil beginnen met meten dan raden we je aan om dat met een online tool te doen. Dat scheelt je een hoop werk. Er zijn er genoeg te vinden.

Bij ons kan dat natuurlijk ook.

Je kunt het onderzoek zelf inzetten als onderdeel van ons softwareplatform. Of je kunt het aan ons uitbesteden. Wij hebben ruime ervaring met het uitzetten, analyseren en rapporteren van medewerkerstevredenheidsonderzoeken.

Bekijk hier onze software voor medewerkerstevredenheid.

Meer weten over meten met Bentlie?

Bekijk onze software of neem contact op.