Bentlie Blog

Delen

Vitaliteit op de werkvloer

Wie gezond en vitaal is werkt met meer werkplezier en energie. Dat is voor werknemers en werkgevers fijn.

Gelukkig kun je allebei wat doen om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren. Werknemers bijvoorbeeld door een gezond eet- en slaappatroon. Werkgevers door gezondheidsrisico’s op de werkvloer te verminderen.

Het is helemaal niet moeilijk om te beginnen met vitaliteit op de werkvloer. Het gaat vooral om het inzetten van de juiste maatregelen. Werknemers kunnen ze dan zelf uitvoeren. Als werkgever zorg je dat deze maatregelen beschikbaar zijn.

Wij helpen je dat voor elkaar te krijgen met onze software. Die brengt vitaliteit van medewerkers in kaart en adviseert automatisch passende maatregelen. Vooral medewerkers die moeilijker in beweging te krijgen zijn hebben daar baat bij.

Ja, ik wil de software bekijken!

Inhoud:

 1. Betekenis vitaliteit op de werkvloer
 2. Waarom vitaliteit op de werkvloer?
 3. Tips voor vitaliteit op de werkvloer
 4. Onderzoek naar vitaliteit 
 5. Zelf aan de slag met vitaliteit

Wat is de betekenis van vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit staat in de Dikke van Dale omschreven als ‘levenskracht, energie, levendigheid, bezieling, dynamiek’. Vitaliteit op de werkvloer heeft daarnaast betrekking op het werk en alles wat ermee samenhangt.

Vitaliteit bestaat uit drie onderdelen:

 1. Lichamelijke gezondheid
 2. Mentale gezondheid
 3. Motivatie

Een vitale medewerkers is dus een mentaal en lichamelijk gezond persoon met hoge (werk)motivatie.

gelukkige medewerker is blij

Waarom werken aan vitaliteit op de werkvloer?

Vitale medewerkers zetten graag een extra stap voor je organisatie. Ze zijn ook meer bevlogen en productiever. Daarmee zorgen ze voor een gezondere organisatie.

Een medewerker die minder vitaal is doet minder. Het verzuim  en de doorstroom onder deze medewerkers is hoger. Dat moet je zien te voorkomen, want de kosten van het vervangen van een medewerker worden geschat op één jaarsalaris.

Met vitaliteit zet je belangrijke stappen om dat te voorkomen.

Tips voor vitaliteit voor je medewerkers

Hier zijn wat praktische tips die je medewerkers kunt laten inzetten. Daarmee verbeter je vitaliteit op de werkvloer direct:

 1. Gezonder eten
  Sta eens stil bij je eetpatroon. Het voedingscentrum geeft eenvoudige tips om gezonder te gaan eten. De caloriechecker geeft de voedingswaarden en voedingsstoffen van vele verschillende producten.
  De app Kies ik gezond? helpt bij het maken van gezonde keuzes. Met de app Mijn eetmeter hou je bij wat je dagelijks eet en drinkt.
 2. Bewegen
  Bewegen geeft het lichaam energie. Het vermindert de aanmaak van slechte stoffen en verhoogt de aanmaak van goede stoffen in je lichaam. Een half uurtje wandelen per dag maakt al een groot verschil. Wil je meer weten over bewegen? Hier vind je meer informatie.
 3. Water drinken
  Meer water drinken maakt je minder snel vermoeid en je kunt je beter concentreren. Vind je kraanwater saai. Koel water in de koelkast of geef er een smaakje aan met een klein stukje fruit.
 4. Slapen
  Goed slapen geeft veel energie. Probeer te achterhalen waarom je niet goed slaapt. Het kan van alles zijn. Je matras, frisse lucht in de slaapkamer, goed dekbed, en een vast slaappatroon. Bekijk hier meer tips.
 5. Werkplek
  Een goede werkplek heeft frisse lucht, licht en alle spullen om lekker te kunnen werken. Mis je een van die dingen? Dan is dat een energielek. Vraag je leidinggeven naar verbetering. En hier vind je nog meer maatregelen die met je werkplek kunnen helpen.
 6. Collega’s
  Je collega’s kunnen ook behoorlijke energielekken veroorzaken. Zijn je collega’s vaak futloos, chagrijnig of maken een vermoeide indruk? Dat heeft ook effect op jou. Benoem dit bij deze persoon. En anders geef je het aan bij je chef of in de team-meeting.
 7. Stress
  Het allerbelangrijkste is de bron van de stress aan te pakken.
  Ga na waar de spanning vandaan komt. Wat geeft jou zoveel stress? Hoewel dit niet de makkelijkste stap is, is het wel een belangrijke: ga het gesprek aan. Praat erover met je leidinggevende. Of maak een afspraak met je bedrijfsarts.Ook het gesprek met je collega’s kan helpen. Ontdek elkaars stress- en energiebronnen.

Op onze maatregel pagina’s vind je nog veel meer tips voor vitaliteit op de werkvloer. Navigeer naar het tabje ‘gezondheid en vitaliteit’.

Onderzoek naar vitaliteit op de werkvloer

Om vitaliteit te verbeteren maak je het eerst meetbaar. Sterker nog, vaak heb je al data die betrekking heeft op de vitaliteit op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan verzuimgegevens, personeelsverloop, het aantal loonbeslagen of het gebruikmaken van mogelijkheden voor opleiding en training.

Maar gegevens die je niet hebt kun je vaak meten met een medewerkersonderzoek. Het prettige van zo’n tool is dat je het zelf in kunt richten. Stel bijvoorbeeld vragen over vitaliteit, maar ook over tevredenheid om achterliggende oorzaken te achterhalen.

Wij hebben onze tool uitgebreid: Je werknemer krijgt in de resultaten van het onderzoek passende maatregelen waarmee hij aan gerichte onderwerpen kan werken.

Het belangrijkste is dat de werknemer gegarandeerde privacy krijgt. Dan voelt hij zich vrij om precies te antwoorden wat de situatie is.

mto voorbeeld resultaten organisatieMet een MTO achterhaal je bedrijfsbrede verbeterpunten. Hierboven een voorbeeld van gemiddelde scores per team op 4 onderwerpen.

Met de al beschikbare data zoals verzuim, aangevuld met medewerkersonderzoek, weet je precies hoe de vitaliteit bij jou op de werkvloer is.

Door de metingen te herhalen kun je ook de ontwikkeling van de vitaliteit vaststellen.

Vitaliteit op de werkvloer realiseren?

Vitaliteit moet je faciliteren en communiceren. Alleen dan kan eraan gewerkt worden.

Bentlie biedt je de mogelijkheid om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren. Dat doen we door ons medewerkersonderzoek. Deze geeft jou en je medewerkers inzicht in vitaliteit.

Wij hebben al een hoop maatregelen opgesteld die je medewerkers direct helpen. Zo kunnen je medewerkers direct stappen maken.

Heb je vragen? Neem dan contact op.

Meer weten over meten met Bentlie?

Bekijk onze software of neem contact op.