Bentlie Blog

Delen

Vitaliteitsmanagement: welzijn, employability en gezondheid

Met gezonde medewerkers krijg je een gezond bedrijf. Met vitaliteitsmanagement haal je het beste uit je mensen. We vertellen je hoe je van vitaliteit beleid maakt.

Wat is vitaliteitsmanagement?

Vitaliteitsmanagement houdt alle stappen in die je als werkgever neemt om je medewerkers te stimuleren tot gezond en productief langer doorwerken met behoud van werkplezier.

Met vitaliteitsmanagement richt je je niet op negatieve aspecten zoals werkstress, uitval en klachten. Je richt je juist op het bevorderen van gezondheid en vitaliteit van de medewerkers. Het is dus een positieve aanpak. Op deze manier maak je langer doorwerken en optimaal functioneren mogelijk.

Eerst lag de focus vooral op het voorkomen van ziekte en uitval. Met vitaliteitsmanagement staat het bevorderen van welzijn, employability en gezondheid centraal.

Vitaliteitsbeleid in 4 stappen

Stap 1
Je wilt iets gaan doen aan vitaliteit, maar hebt nog geen duidelijke visie of doel. Kijk dan eerst wat er speelt binnen je organisatie. Wat gaat er goed en waar hebben je medewerkers behoefte aan?

Gebruik hiervoor een medewerkersonderzoek.

Stap 2
Uit de resultaten kun je gaan werken aan je doelstellingen. Wat wil je bereiken? Komt er bijvoorbeeld naar boven dat er veel werkstress is op de werkvloer?

Hoe ga je de doelstellingen bereiken en meten (KPI’S). In de KPI’s zijn je doelstellingen van vitaliteitsmanagement verpakt.

Stap 3
Het belang van vitaliteit moet écht op de agenda komen. Er moet dus draagvlak, tijd en budget voor zijn. Medewerkers en managers moeten het nut en de noodzaak inzien.

Het probleem is dat het belang vitaliteit vaak pas wordt gezien als het het niet meer goed gaat. Je wil uitval voorkomen en niet achteraf pas actie ondernemen.

Stap 4
De laatste en belangrijkste stap, het daadwerkelijk implementeren van het beleid. Oftewel, hier worden plannen werkelijkheid. Om vitaliteit een succes te maken moet je samenwerking met je medewerkers. Zij moeten namelijk zelf aan hun vitaliteit willen werken.

Om werk van vitaliteit te maken, hebben wij een aantal handige tools:

We hopen dat je wat aan onze tips hebt. Heb je vragen? Neem dan contact op.

Succes met vitaliteitsmanagement!

Meer weten over meten met Bentlie?

Bekijk onze software of neem contact op.