Bentlie Blog

Delen

Wat betekent employability? – Met 5 tips

Employability betekent dat de werknemer het vermogen heeft om het huidige werk te behouden of nieuw werk (intern) te verkrijgen. Oftewel: de werknemer doet passend werk en kan dit optimaal uitvoeren. Nu, en vooral in de toekomst. Want de inhoud van werk verandert steeds sneller.

Employability (1)

Als werkgever zorg je dat je werknemers doorlopend in staat worden gesteld om productief, gemotiveerd en gezond te kunnen werken. De term employability past daarom goed bij het begrip duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid en employability; wat is het verschil?

Employability richt zich op (toekomstig) werk van de persoon. Duurzame inzetbaarheid (DI) is breder. Bij DI gaat het ook om gezondheid, vitaliteit en werk-privé balans. Dus iemand zou heel goed kunnen scoren op employability en tegelijkertijd beperkt duurzaam inzetbaar zijn.

Waarom werken aan employability?

Als bedrijf wil je nu en ook in de toekomst slagvaardig zijn. Met de steeds veranderende eisen die aan werk gesteld worden is het belangrijk je medewerkers toekomstproof te maken. Dat kan alleen door te investeren in de employability van je medewerkers.

Employability gaat namelijk over het (in de toekomst) optimaal inzetbaar zijn (op andere plekken) in het bedrijf. Medewerkers die ondersteund worden in employability hebben minder moeite met de onvermijdelijke veranderingen in het werk en de arbeidsmarkt omdat ze beter voorbereid zijn.

Ook zijn ze gemotiveerder om een succesvolle overstap naar een andere (interne) functie te maken. Dat komt doordat ze zelf het gevoel hebben toe te zijn aan een ander stap in hun carrière. Dit heeft voor jou, als werkgever, enorme voordelen in de zoektocht naar talent.

Voordelen voor de werknemer

Voor de werknemer heeft employability voordelen voor de carrière, omdat de baankansen toenemen. Angst voor het opleiden en weglopen van medewerkers is vaak niet gegrond. Anderzijds is het risico op het verliezen van werknemers des te hoger wanneer je je niet inzet voor employability.

Employability, hoe? 5 tips.

We geven je hier 5 tips om met employability aan de slag te gaan.

1. Samenwerking tussen werkgever en werknemer

Employability is een samenwerking tussen de werkgever en de werknemer. De rol van de werkgever is het faciliteren. De rol van de werknemer is een actieve houding. De werkgever zorgt voor het ‘kunnen’. De werknemer moet het ‘doen’. Samen bepaal je waar de kansen liggen. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de werknemer.

Rugby,Players,Standing,Together,Before,Match,At,The,Park

2. Bereid je voor op (organisatie)veranderingen

Dit kun je niet vroeg genoeg doen. Wees voorbereid op de eisen die in de toekomst aan werk gesteld worden. Houd bij medewerkers de vakkennis en vaardigheden op peil.

Bedenk bij het aannemen van een medewerker al welke competenties nu en in de toekomst belangrijk zijn. Met HRorganizer kun je belangrijke competenties door middel van een assessment toetsen.

3. Arbeidsmobiliteit

Stel werknemers in staat om intern te solliciteren op functies. Misschien heb je de ideale kandidaat namelijk al in huis! Zo neemt de doorstroom toe.

Arbeidsmobiliteit is daarnaast een hele goede voorspeller van employability, aldus hoogleraar Beate van der Heijden. Mobiliteit draagt namelijk bij aan het vergaren van competenties.

4. Communiceer duidelijk

Om de motivatie en bereidheid bij werknemers op employability te verhogen, is het belangrijk om hier duidelijk over te communiceren. Deel actief en stelselmatig successen en/of veranderingen met je werknemers. Het verantwoordelijkheidsgevoel en de bereidheid nemen met duidelijke communicatie toe.

5. Employability als onderdeel van duurzame inzetbaarheid

We noemden al kort het begrip duurzame inzetbaarheid. Wees je bewust dat employability een onderdeel van dit bredere begrip is. Employability gaat vooral over het werk, DI is breder, het gaat ook over vitaliteit, de werk-privé balans en de motivatie.

Meer over duurzame inzetbaarheid?

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs over duurzame inzetbaarheid. Wil je meer over duurzame inzetbaarheid lezen? Bekijk dan onze pagina duurzame inzetbaarheid.

Meer weten over meten met Bentlie?

Bekijk onze software of neem contact op.