Arbeidsmobiliteit is belangrijk voor werknemers, werkgevers en organisaties. Meer dan ooit zelfs. Want de taken, eisen, competenties en vaardigheden in functies veranderen in een razend tempo.
Arbeidsmobiliteit betekenis
Simpel gezegd is arbeidsmobiliteit de verandering van arbeidsplek in de loopbaan van een werknemer. Deze wijziging kan gaan om functie, takenpakket, organisatie of locatie.
In deze blog hebben we het over vrijwillige arbeidsmobiliteit. Gedwongen arbeidsmobiliteit zoals pensioen, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid laten we buiten beschouwing.
Er bestaan twee soorten van arbeidsmobiliteit:
- Interne arbeidsmobiliteit
- Externe arbeidsmobiliteit
Interne arbeidsmobiliteit
Bij interne arbeidsmobiliteit verandert er iets aan de baan van de werknemer bij dezelfde werkgever. Vaak gaat het om een een andere functie of taak. Maar het kan bijvoorbeeld ook om locatie gaan.
Het voordeel van interne arbeidsmobiliteit is dat talent beter ingezet kan worden. Daarnaast zijn werknemers al bekend met de organisatie. Ze kennen bijvoorbeeld het reilen en zeilen van de organisatie, de interne communicatie en de achtergrond van het bedrijf.
Bovendien kijken medewerkers door het verbeteren van de interne doorstroom minder snel buiten de deur. Volgens Randstad investeerden in 2020 47% van de bedrijven in interne arbeidsmobiliteit. Dat deden deze bedrijven niet voor niets.
Externe arbeidsmobiliteit
Bij externe arbeidsmobiliteit verandert de werknemer van werkgever. Dit kan in combinatie met een andere functie of takenpakket gepaard gaan. Maar dat hoeft niet.
Het voordeel van externe arbeidsmobiliteit is dat het ruimte biedt aan interne doorstroom. Ook biedt het ruimte aan nieuwe (jongere) werknemers. Dit is vooral belangrijk voor organisaties met een gemiddeld hoge leeftijd.
Waarom is arbeidsmobiliteit belangrijk?
Arbeidsmobiliteit heeft voor de werkgever en voor de werknemer voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat iedereen, of in ieder geval zo veel mogelijk werknemers, op de juiste plek zitten. Hierdoor neemt het plezier in het werk en de productiviteit toe.
Voor de werkgever is het bovendien een efficiënte manier om met personeel om te gaan en vacatures te vervullen.
Bij de werknemer verhoogt het de motivatie en het gevoel van bijdrage.
Arbeidsmobiliteit is daarom voor zowel de werknemer als de werkgever en organisatie goed.
En arbeidsmobiliteit is vooral leuk!
Waarom? Omdat het heerlijk is als je nieuwe functies kunt gaan doen. Of bij een ander bedrijf gaat werken. En ook omdat het een fijn gevoel is dat je aanwezigheid er iets toe doet.
Helaas wordt arbeidsmobiliteit vooral gezien als organisatie-instrument om de organisatie voor de toekomst klaar te maken. Maar het gaat om de werknemer.
Arbeidsmobiliteit vermijdt dat de laatste jaren van een loopbaan een beproeving worden. Het zorgt voor betekenis voor wat je doet.
Arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid
Arbeidsmobiliteit gaat vaak gepaard met opleidingen, cursussen of andere ontwikkelingsmogelijkheden. Dat is goed voor de ontwikkeling en dus de loopbaan en duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Door arbeidsmobiliteit zitten meer werknemers op hun plek. Dat gaat uitval tegen. Bovendien draagt het bij aan een goede plek voor oudere werknemers. En goede mobiliteit versterkt je positie in de war for talent. Ook dat is weer goed voor de duurzame inzetbaarheid.
Anders gezegd: arbeidsmobiliteit is geen doel op zich. Maar het kan wel een middel zijn om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren.