Bentlie Blog

Delen

Wat is bevlogenheid precies?

Wanneer een werknemer bevlogen is doet hij zijn werk gemotiveerd en met veel initiatief. Deze medewerkers zijn productiever, veerkrachtiger en zijn minder vaak ziek.

Maar wat betekent bevlogenheid dan precies? En hoe krijg je bevlogen medewerkers? Op deze pagina leggen we het je uit.

Bevlogen medewerker (1)

De betekenis van bevlogenheid

Bevlogenheid is de intrinsieke motivatie voor het werk, zo stelt Peter Dona in zijn boek Aan de slag met duurzame inzetbaarheid. We noemen een medewerker bevlogen als hij veel voldoening uit het werk haalt. Bevlogenheid bestaat volgens Schaufeli, Bakker en Demerouti uit drie kenmerken: energie (of vitaliteit), toewijding in het werk en absorptie.

Wat wordt er met deze termen bedoeld?

 • Energie
  de mate waarin een medewerker energie krijgt van het werk. Ervaart hij het werk als positief? En heeft hij plezier in het werk? Dan is hij energiek en vitaal.
 • Toewijding
  dit is als een medewerker het werk inspirerend vindt. En ook dat er genoeg ruimte is om te groeien.
 • Absorptie
  in hoeverre een medewerker in het werk opgaat. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de tijd vergeet als je aan het werk bent.

Bevlogen medewerkers

Bevlogen medewerkers zijn de kers op de taart van een organisatie. Ze werken hard(er), leveren hogere kwaliteit en werken met passie. Onderzoek van Aon Hewitt wijst uit dat organisaties met veel bevlogen werknemers 22% meer waarde toevoegen aan hun stakeholders.

Bevlogenheid is daarom voor elke organisatie van belang. Het is een goede pijler van klanttevredenheid, personeelsverloop en productiviteit.

Peter Dona schrijft in zijn boek Aan de slag met duurzame inzetbaarheid dat de bevlogenheid in Nederland tegenvalt. Het gemiddelde percentage (volledig) bevlogen werknemers in Nederland, afhankelijk van de sector, bedraagt niet meer dan 10 – 22%. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering.

6 maatregelen om bevlogenheid te verhogen

Om als bedrijf meer succes te behalen is het belangrijk de bevlogenheid van medewerkers te verhogen. Hiervoor kun je verschillende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld:

 1. Zingeving vergroten
  deel je missie en bedrijfsresultaten met je werknemers. En vertel ze wat zij daar aan bijgedragen hebben. Zo zul je het gevoel van zingeving vergroten. Ook een compliment(je) kan op z’n tijd geen kwaad.
 2. Psychologische veiligheid bieden
  stel medewerkers in staat om zich te laten horen. Ze moeten bijvoorbeeld niet na te hoeven denken of iets ‘dom’ overkomt.
  (Inspirerende) doelen stellen: het halen van doelen is een perfecte motivator. Hierdoor zal het gevoel van voldoening en trots toenemen.
 3. Teamgevoel vergroten
  iedereen heeft af en toe een succes momentje en dat mag iedereen weten! Laat werknemers successen met elkaar delen. Dat kan in een vergadering, de weekstart, of zelfs tijdens de (digitale) borrel.
 4. Vitaliteit verhogen
  energie is belangrijk voor het goed presenteren van medewerkers. Stimuleer daarom het gebruik van de fiets, of maak een wandeling tijdens de lunch. Je kunt ook gezonde lunch opties aanbieden.
 5. Leren en ontwikkelen
  werk en ambities zijn constant in beweging. Stel je medewerkers daarom in staat zich hierop aan te passen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen en cursussen.
 6. Zelfsturing
  het in kunnen zien van je eigen talenten en competenties en deze inzetten geeft energie. Laat werknemers daarom zelf invulling geven aan hun werkzaamheden.

Onderzoek naar bevlogenheid uitvoeren

Je kunt de bevlogenheid van medewerkers achterhalen door het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Bij Bentlie kun je gemakkelijk een MTO uitvoeren.

Heb je vragen? Neem dan contact op.

Meer weten over meten met Bentlie?

Bekijk onze software of neem contact op.