Betrokken zijn bij werk geeft werkplezier

Creative-business-team-putting-hands-together-at-the-office

Herken je dit?

  • Weet het management niet wat er op de werkvloer speelt?
  • Ben je blij en opgelucht als je weer naar huis kunt?
  • Heb je de indruk dat iedereen met zichzelf bezig is?
  • Vraag je je af wat je nog doet op je werk?

Eerlijk is eerlijk. Hier is veel werk aan de winkel voor het management. Maar gelukkig heb je het ook voor een deel zelf in de hand.

 

Waarom?

Gebrek aan betrokkenheid maakt van je werk een energievreter. Je gaat steeds meer tegen de berg van dagelijkse werkzaamheden opzien.

Dit patroon doorbreken zorgt ervoor dat je werk je minder energie kost. Nieuwe dingen of invalshoeken kunnen juist energie geven. Hetzelfde werk kost daardoor minder moeite. En je komt vrolijker thuis. Je doet dit dus voor jezelf en niet voor de manager.

Maar hoe doe je dat?

 

Zo doe je dat

Betrokken zijn bij werk gaat altijd over samenwerking en communicatie. De kortste weg naar meer betrokkenheid is dus een gesprek. Maar een gesprek is vaak juist moeilijk als samenwerking en communicatie niet goed zijn.

Twee concrete handvatten voor jou:

1. Pak knelpunten aan

Maak een lijst van de dingen die je op je werk bezig houden. Het gaat om de dingen in je werk die je raken, irriteren, graag zou willen hebben of die je mist. Vermeld achter deze dingen de personen die hier iets aan kunnen doen. Voer met die persoon een gesprek.

Als er meerdere personen zijn, kies dan de persoon waarvan je inschat dat je daarmee het beste gesprek kunt voeren. Gebruik eventueel deze gesprekskaart.

Onthoud: het is altijd goed om eerlijk aan te geven hoe je je voelt. Degene met wie je het gesprek voert waardeert dit ook. Wees dus niet bang om het gesprek te voeren.

Ging dat goed? Fijn! De eerste stap is gezet. Ga dan naar het tweede ding en persoon op je lijstje. Dan de derde. Enzovoort.

2. Vraag jouw leidinggevende of directie

Bij jouw leidinggevende of directie vraag je wat jij kunt bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Wat verwacht de organisatie van jou? Wat zijn de korte en lange termijn doelstellingen?

Krijg jouw rol en bijdrage scherp samen met je leidinggevende.

Voel je geen ruimte voor een goed gesprek?

Dat horen we vaker. Of je hebt het geprobeerd en was je teleurgesteld in het resultaat? Dan kun je je lot in eigen hand nemen.

Onderzoek toont aan dat de volgende activiteiten jouw betrokkenheid kunnen verbeteren:

  • het maken van dagplanningen,
  • het stellen van prioriteiten
  • doen aan tijdmanagement

Probeer dit eens.

Jezelf op punten ontwikkelen kan ook je betrokkenheid verhogen. Vraag een training of opleiding aan voor een vaardigheid die je helpt bij je werk. Hiermee kun je mogelijk ook een knelpunt in je huidige werk oplossen.

Spreekt een andere afdeling of functie binnen de organisatie je aan? Overleg met de HR of personeelsafdeling.

Klaar om duurzame inzetbaarheid te verbeteren?

Wil je aan de slag of wil je zien hoe Bentlie werkt?
Plan een gratis kennismaking in de agenda van een van onze productspecialisten.