Help mee aan een betere werksfeer

werkplezier-1-1

Herken je dit?

  • hoor je veel geklaag en sarcasme op je werk?
  • zijn er onderlinge irritaties?
  • kritiek wordt bedekt of ‘via via’ gegeven en niet open en transparant?
  • is er veel verzuim?

 

Als je dit herkent op je werk, is er sprake van een slechte werksfeer. Help mee deze te verbeteren.

 

Waarom?

Je kunt je behoorlijk rot voelen door een slechte werksfeer. Het gaat ten koste van je werkplezier en meestal ook prestaties. Het remt je af om initiatief te nemen.

Werken aan de werksfeer geeft jou:

  • meer plezier in je werk.
  • betere contacten met je collega’s.
  • je komt vrolijker thuis.

Waarom heb je geen lol in je werk?

Met het benoemen van het probleem kom je een stuk dichter bij de oplossing. Omcirkel jouw bronnen van een slechte werksfeer; 

  1. grote onderlinge verschillen in overtuiging of achtergrond
  2. missende klik tussen collega’s
  3. ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie, discriminatie, seksuele intimidatie
  4. onduidelijk beleid
  5. reorganisatie(s)
  6. veel tijdelijke contracten
  7. of iets anders……

 

Zo kun jij de werksfeer positief beïnvloeden

Bron 1 en 2 zijn van persoonlijk aard. Breng mensen op een andere manier in contact. Dan leer je elkaar op een andere manier kennen.

Zet twee mensen die geen klik met elkaar hebben bijvoorbeeld in één team. Vind hier meer tips voor sociale ontmoetingen met collega’s.

Is de sfeer zo slecht dat mensen zich hiervoor afmelden? Haal er dan een professional bij. Dat lijkt een kostenpost. Maar collega’s die niet samenwerken kosten veel meer!

Ongewenst gedrag is ernstig. Ervaar je zelf ongewenst gedrag of zie je dat bij een collega? Informeer leidinggevende en personeelszaken. Zij dienen hier actie op te ondernemen.

De bronnen 4 tot en met 6 hebben betrekking op de leiding van de organisatie. Je kunt het punt werksfeer op de teammeeting of personeelsbijeenkomsten benoemen. Vind je dat eng?

Dat begrijpen we. Je zult echter bewonderd worden dat jij hardop zegt wat iedereen weet en dat niet durft uit te spreken.

Als je ideeën op wil doen, kan Google je helpen. Google op “tips slechte werksfeer” en je krijgt talloze websites met praktische tips voor het werken aan de werksfeer.

Een medewerkerstevredenheids­­onderzoek kan alles duidelijk maken

Het management vindt het vaak moeilijk de slechte werksfeer te erkennen. Of er is tussen jouw collega’s verschil van mening over de oorzaken van de slechte werksfeer. Dan kan medewerkerstevredenheids­­onderzoek jou hierbij helpen. Door iedereen de gelegenheid te geven anoniem hun mening te geven op vragen hierover, wordt voor iedereen duidelijk hoe de vork in de steel zit. Bij Bentlie is dat heel gemakkelijk en kost dat niets extra’s. Doe deze suggestie bij de personeelsafdeling. Die kunnen dit in gang zetten.

Klaar om duurzame inzetbaarheid te verbeteren?

Wil je aan de slag of wil je zien hoe Bentlie werkt?
Plan een gratis kennismaking in de agenda van een van onze productspecialisten.