Gezondheid en vitaliteit

Dit thema draait om de mate waarin een medewerker in staat is om zijn werk te doen. Fysiek, maar zeker ook psychisch. Voeding, bewegen, ergonomie, mentale gezondheid en roken en/of alcohol spelen hierin een belangrijke rol.

Hieronder noemen we een aantal voorbeelden van maatregelen op algemeen niveau.

Concrete maatregelen

Voeding

Metingen voeding
Bied medewerkers de mogelijkheid om gewicht, lichaamssamenstelling bloeddruk, bloedglucose en/of bloedlipiden te meten. Dat versterkt de bewustwording over de eigen gezondheidssituatie en levert persoonlijke aanbevelingen op naar aanleiding van de meetresultaten. Een meting kan bijvoorbeeld plaatsvinden binnen een preventief medisch onderzoek of op speciale themadagen.

 

Voorlichting over voeding
Bied medewerkers voorlichting over gezonde voeding en de gezondheidsvoordelen, bijvoorbeeld in de vorm van een lezing, workshop of informatiehoek.

 

Leefstijl-app voedingspatroon
Bied medewerkers een leefstijl-app (op desktop of smartphone) om een gezonder voedingspatroon te stimuleren en de voortgang te bewaken.

 

Voedingsapp
Bied medewerkers een voedingsapp aan voor meer inzicht in voedingspatronen en nutrienten inname, en het bijhouden van persoonlijke doelen voor een gezond voedingspatroon.

 

Persoonlijke ondersteuning
Bied medewerkers de mogelijkheid om (individueel of in een groep) zelf informatie in te winnen. Voorbeelden zijn:

  1. Informatie aanbieden, bijvoorbeeld over de invloed van voeding op de gezondheid of aanbevolen dieetkeuzes
  2. De motivatie stimuleren, bijvoorbeeld door het afwegen van de voors en tegens van het streven naar een gezondere leefstijl
  3. Doelen stellen en acties plannen: het stellen van concrete, haalbare doelen voor het veranderen van eetgewoonten, het maken van een actieplan om deze doelen te bereiken en het identificeren en wegnemen van eventuele obstakels
  4. Vaardigheden trainen, zoals het herkennen van gezond eten en drinken en de bereiding ervan
  5. Feedback ontvangen en de voortgang monitoren

 

Toegang tot diëtist
Bied medewerkers de mogelijkheid om (onder werktijd) advies in te winnen bij een diëtist. Verken de mogelijkheden om per medewerker een paar afspraken met een diëtist te vergoeden of financieel bij te dragen.

 

Eten in de bedrijfskantine

Bied medewerkers de mogelijkheid om te eten in een bedrijfskantine of maak eventueel afspraken met een restaurant in de nabije omgeving.

 

Ruimere keuze van voeding
Zorg voor een ruime keuze uit gezond eten en drinken, bijvoorbeeld in de kantine of verkoopautomaten.

 

Verbeterde voedingskwaliteit
Verbeter de voedingskwaliteit van eten en drinken.

 

Faciliteiten voor een eigen lunchpakket
Bied medewerkers een ruimte om te eten, een keuken en keukengerei (zoals een magnetron, koelkast, koffiezetapparaat en serviesgoed), zodat zij hun lunchpakket op het werk kunnen nuttigen of een maaltijd kunnen bewaren, bereiden, opwarmen en eten.

 

Gezonde opties voor medewerkers in ploegendienst
Bied ook medewerkers in ploegendienst de mogelijkheid om gezond eten* te kopen, bijvoorbeeld door middel van een koeling gevuld met een selectie van gezonde kant-en-klare maaltijden (zoals salades, broodjes en warme maaltijden).

 

Gezonde opties voor medewerkers op zakenreis
Bied medewerkers die vaak op zakenreis gaan accommodaties aan met gezonde voedingsopties

 

Waterkranen
Zorg ervoor dat waterkranen en -tappunten toegankelijk zijn voor alle medewerkers.

 

Gezonde opties op aparte schalen
Verhoog de ervaren variëteit in gezond eten en drinken, bijvoorbeeld door verschillende soorten groenten en fruit aan te bieden op aparte schalen in plaats ze door elkaar te mengen.

 

Ongezonde opties door elkaar
Verlaag de ervaren variëteit in minder gezond eten en drinken* (zoals zoetwaren) door verschillende soorten te serveren op één schaal in plaats van aparte schalen.

 

Aantrekkelijkheid
Bied gezond eten en drinken, zoals groenten en fruit, op een aantrekkelijke manier aan.

 

Gezond in de schijnwerper
Plaats gezond eten en drinken op de meest opvallende plekken, zoals op ooghoogte en op plekken waar het eenvoudig te pakken is. Bijvoorbeeld vooraan in een rij van alternatieven tijdens een buffet, in het midden van een dienblad of vitrine en fysiek dichter bij de medewerker.

 

Ongezond op de achtergrond
Plaats minder gezond eten en drinken* op minder opvallende plekken en op plekken die minder eenvoudig te bereiken zijn. Bijvoorbeeld: achter in een rij van alternatieven tijdens een buffet, aan de rand van een dienblad of vitrine en fysiek ver bij de medewerker vandaan.

 

Gezonde opties bovenaan op de menukaart
Plaats gezond eten en drinken bovenaan op de menukaart in de bedrijfskantine.

 

Voedingslabels
Zorg voor opvallende, consistente labels op eten en drinken (zoals de Nutri- Score). Zorg ervoor dat de voedingslabels eenvoudig te begrijpen zijn en geef informatie over de inhoud van voedingsstoffen (de totale hoeveelheid en kwaliteit van vet, toegevoegd suiker, zout en vezels). Raadpleeg hiervoor een bevoegde voedingsdeskundige of diëtist.

 

Gezond de standaard maken
Maak van gezond eten en drinken de standaard, bijvoorbeeld op bestellijsten voor catering tijdens evenementen of in de wachtrij van een bedrijfskantine.

 

Gezond gemakkelijk maken
Verhoog het gemak van de keuze voor gezond eten en drinken, bijvoorbeeld door deze keuzes kant-en-klaar en in vooraf bepaalde hoeveelheden aan te bieden (zoals groenten en fruit dat is gewassen, geschild en in stukjes gesneden).

 

Groenten en fruit in grote porties
Vergroot de portie-, pakket- en eenheidsafmeting van groenten en fruit.

 

Ongezonde opties in kleine porties
Verklein de portie-, pakket- en eenheidsafmeting van minder gezond eten en drinken.

 

Groot serviesgoed voor groenten en fruit
Vergroot het serviesgoed voor groenten en fruit, zowel voor het serveren (schotels, schalen, lepels, tangen) als voor het consumeren (borden, kommen, bestek).

 

Klein serviesgoed voor ongezonde opties
Verklein de afmeting van serviesgoed voor minder gezond eten en drinken*, zowel voor het serveren (schotels, schalen, lepels, tangen) als voor het consumeren (borden, kommen, glazen, bestek).

 

Positieve houding gezonde leefstijl
Werkgever en management nemen openlijk een positieve houding aan ten opzichte van een gezonde leefstijl. Zo dragen zij bij aan een werkomgeving waarin gezonde keuzes sociaal aanvaard, gewaardeerd en ondersteund worden door alle medewerkers. Dit begint met het gebruik van positieve woorden en het delen van motiverende ervaringen tijdens gesprekken over gezondheid en welzijn.

 

Toestemmen, aanmoedigen en de weg wijzen
Werkgever en management geven medewerkers toestemming en stellen ze in staat om een gezonde leefstijl aan te nemen en te behouden, zowel tijdens het werk als in de vrije tijd. Zij motiveren medewerkers gebruik te maken van de mogelijkheden die de werkomgeving hiervoor biedt. Zij moedigen bijvoorbeeld medewerkers aan om gebalanceerde maaltijden met regelmatige tussenpozen te nuttigen om hun vitaliteit en concentratie te behouden. Daarbij geven zij het goede voorbeeld.

 

Gratis fruit
Bied gratis gezonde snacks aan, zoals vers fruit in recreatieruimten.

 

Doorbetaalde lunchpauze
Doorbetaalde lunchpauzes moedigen medewerkers aan om een maaltijd te nuttigen onder werktijd. Dit bevordert een regelmatig maaltijdpatroon, dat bijdraagt aan het behoud van vitaliteit, concentratie en productiviteit.

 

Meebetalen aan gezonde alternatieven
Verlaag de kosten voor of betaal mee aan gezonde alternatieven.

 

Maaltijdvergoeding
Geef medewerkers een vergoeding voor maaltijden die ze kopen in bedrijfskantine of een restaurant buiten de werkomgeving waarmee afspraken zijn gemaakt.

 

Gekoelde opslag voor medewerkers die op zakenreis zijn
Bied gekoelde opslag van lunchpakketten aan voor medewerkers die regelmatig per auto, bus of trein reizen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kleine koeltas. Dit maakt het mogelijk om te kiezen voor gezonde maaltijden, een regelmatig eetpatroon aan te houden en onderweg een verpakte, verse lunch te nuttigen.

Beweging

 

Metingen van gezondheid
Bied medewerkers de mogelijkheid om gewicht, lichaamssamenstelling bloeddruk, bloedglucose en/of bloedlipiden te meten. Dat versterkt de bewustwording over de eigen gezondheidssituatie en levert persoonlijke aanbevelingen op naar aanleiding van de meetresultaten. Een meting kan bijvoorbeeld plaatsvinden binnen een preventief medisch onderzoek of op speciale themadagen.

 

Conditietest
Bied medewerkers de mogelijkheid om hun fitheid, spierfunctie en/of flexibiliteit te testen. Dat versterkt de bewustwording over hun fysieke conditie en levert concrete persoonlijke aanbevelingen op. Een conditietest kan bijvoorbeeld plaatsvinden in het kader van speciale themadagen op het werk.

 

Voorlichting gezondheidsvoordelen
Bied medewerkers voorlichting over de gezondheidsvoordelen van voldoende beweging, bijvoorbeeld in de vorm van een lezing, workshop of informatiehoek.

 

Delen van favoriete oefeningen
Deel korte, laagdrempelige video’s met oefeningen (van 1 tot 2 minuten) via intranet, informatieschermen of e-mail. Deze video’s kunt u laten maken door bijvoorbeeld medewerkers op de werkvloer of studenten die zich specialiseren in sport en bewegen.

 

Digitale ondersteuning
Bied medewerkers een leefstijl-app (op desktop of smartphone) om beweging in de dagelijkse routines in te passen en de voortgang te monitoren.

 

Tools voor zelfmonitoring
Bied medewerkers een logboek, stappenteller of activity tracker om beweging en persoonlijke doelstellingen te monitoren.

 

Coaching
Bied medewerkers de mogelijkheid om (individueel of in een groep) coaching in te schakelen. Voorbeelden zijn:

  1. Informatie aanbieden(bijvoorbeeld over de invloed van beweging en zitgedrag op de gezondheid of over de beweegrichtlijnen)
  2. De motivatie stimuleren (bijvoorbeeld door het afwegen van de voors en tegens van het streven naar een gezondere leefstijl)
  3. Doelen stellen en acties plannen: het stellen van concrete, haalbare doelen voor het inpassen van voldoende beweging in de dagelijkse routines, het maken van een actieplan om deze doelen te bereiken en het identificeren en wegnemen van eventuele obstakels
  4. Vaardigheden trainen (zoals workouts onder begeleiding om conditie op te bouwen en om oefeningen veilig te leren uitvoeren)
  5. Feedback ontvangen en de voortgang monitoren

 

Werkplekbezoek door fysiotherapeuten
Laat (bedrijfs)fysiotherapeuten of andere professionals met expertise op bewegen en gezondheid met enige regelmaat op de werkvloer langskomen. Deze professionals kunnen medewerkers pauzeoefeningen op maat aan bieden voor een goed herstel van fysieke en stressgerelateerde werkbelasting om zo werkgerelateerde problemen te voorkomen.

 

Toegang tot fysiotherapie
Bied medewerkers de mogelijkheid om (onder werktijd) advies in te winnen bij een fysiotherapeut. Verken de mogelijkheden om per medewerker een paar afspraken met een fysiotherapeut te vergoeden of financieel bij te dragen.

 

Neem korte pauzes
Stimuleer medewerkers om korte pauzes te nemen en te bewegen. Doe dat met korte, positief geformuleerde boodschappen via posters, informatieschermen of e-mail. Benoem daarin de voordelen op van het onderbreken van zittend werk met korte oefeningen.

 

Automatische herinneringen voor beweging
Gebruik automatische herinneringen om medewerkers te stimuleren op te staan, te lopen of op vooraf ingestelde tijden een pauze voor oefeningen in te lassen, bijvoorbeeld om het uur of om de twee uur. Gebruik hiervoor een workout-app voor de desktop of een activity tracker die om de pols wordt gedragen. Om onderbreking van de operationele processen te voorkomen, is het belangrijk dat medewerkers in staat zijn om deze herinneringen te negeren als een pauze ongelegen komt.

 

Motiveer om de trap te nemen
Moedig medewerkers aan om de trap te nemen met motiverende boodschappen. Plaats bijvoorbeeld posters op plekken waar zij kunnen kiezen tussen trap en lift of roltrap. Tips voor effectieve boodschappen:

  • Gebruik positieve woorden, bijvoorbeeld door de voordelen van het nemen van trappen te benadrukken. Niet alle medewerkers zijn geïnteresseerd in fitheid, gezondheid, gewicht en energieverbranding. Daarom zijn boodschappen gericht op andere voordelen, zoals tijdsbesparing, soms effectiever.
  • Gebruik op posters zowel tekst als beeld.
  • Grote posters (A1, A0 of groter) vallen meer op en zijn waarschijnlijk effectiever dan kleine posters (van formaat A5 tot en met A2).

 

Wegwijzers voor de trap
Moedig het nemen van de trap aan door wegwijzers naar de trap te plaatsen op plekken waar medewerkers kunnen kiezen tussen trap en lift of roltrap. Voorbeelden van wegwijzers zijn pijlen of voetstappen op de vloer. Verhoog de effectiviteit van deze wegwijzers door tegelijkertijd de aantrekkelijkheid van het trappenhuis te verhogen (zie 3.2) en/of gebruik te maken van motiverende boodschappen.

 

Gedeelde printers en centrale plek voor koffiemachines
Vervang individuele printers door één gedeelde printer voor alle medewerkers, zodat ze in beweging moeten komen om de printer te gebruiken. Of verplaats alle printers naar een afstand die minimaal enkele stappen nodig maakt. Het dagelijkse aantal stappen kunt u ook verhogen door koffiemachines op een centrale plek te plaatsen.

 

Maak zitten actiever
Bevorder actief zitten onder medewerkers met een zittend beroep door ze te voorzien van ergonomische stoelen, zoals zitballen, zadelkrukken, kniestoelen of wiebelkussens.

 

Actief zitten als de norm
Maak van actief zitten de norm door ergonomische stoelen (zie de maatregel hiervoor) achter de bureaus te plaatsen.

 

Staand werken
Vervang traditionele zitbureaus door in hoogte verstelbare zit-stabureaus om staand werken mogelijk te maken.

 

Staand werken als de norm
Maak van staand werken de norm door met elkaar af te spreken dat zit- stabureaus aan het einde van de werkdag in de hoogste stand blijven staan. De eerste dagen kan het helpen om op opvallende werkplekken geeltjes aan te brengen op de beeldschermen om medewerkers hieraan te herinneren dat het een automatisme is.

 

Trainingsmiddelen aanbieden
Plaats lichte trainingsmiddelen, zoals balansborden en fitnesselastieken, op opvallende plekken waar medewerkers vaak pauzes nemen en de mogelijkheid voor korte oefeningen bestaat. Bijvoorbeeld bij een printer, magnetron, waterkoker of koffiezetapparaat.

 

Aantrekkelijk trappenhuis
Moedig het nemen van de trap aan door het trappenhuis zichtbaarder en aantrekkelijker te maken. Dat kan bijvoorbeeld met muziek, kunst, planten en verlichting. Verhoog de effectiviteit van deze maatregel in combinatie met motiverende boodschappen en/of wegwijzers.

 

Trage lift of roltrap
Moedig het nemen van de trap aan door liftdeuren, de lift of de roltrap trager te maken.

 

Indeling vergaderruimten
Stimuleer actief vergaderen door beweging in vergaderzalen te faciliteren. Deel de ruimten zo in dat er voldoende ruimte is om te staan, rond te lopen of te rekken en strekken. Moedig beweging verder aan met zit-stabureaus, ergonomische stoelen, zoals zitballen, zadelkrukken, kniestoelen, hometrainers of wiebelkussens op gewone stoelen. Zorg voor viltjes of wielen onder stoelpoten, zodat alle deelnemers geruisloos kunnen opstaan of hun stoelen kunnen schuiven zonder de anderen te storen.

 

Fietsenstalling
Stimuleer medewerkers om naar het werk te fietsen door een goede fietsenstalling aan te bieden.

 

Zakelijke fietsen
Stimuleer beweging onder werktijd door zakelijke fietsen aan te bieden die medewerkers kunnen lenen voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, zakelijke boodschappen of een bezoek aan een klant.

 

Douche- en kleedruimte
Stimuleer beweging tijdens of direct voor of na werktijd met een douche- en kleedruimte voor medewerkers.

 

Sportfaciliteiten op het werk
Bied sportfaciliteiten aan in de werkomgeving, zoals een fitnessruimte of een ontspanningsruimte met lichte apparaten, zoals balansborden, fitnesselastieken en wandrekken. Help medewerkers op weg met geïllustreerde instructies.

 

Sportfaciliteiten tijdens zakelijke reizen
Bied medewerkers die vaak op zakenreis gaan, accommodaties met sportfaciliteiten, zoals een zwembad of een fitnessruimte.

 

Instemmen, aanmoedigen en de weg wijzen
Werkgever en management geven medewerkers toestemming en stellen ze in staat om een gezonde leefstijl aan te nemen en te behouden, zowel tijdens het werk als in hun vrije tijd. Zij motiveren medewerkers gebruik te maken van de mogelijkheden die de werkomgeving hiervoor biedt. Zij moedigen bijvoorbeeld medewerkers aan om regelmatig rek- en strekoefeningen te doen om hun concentratie en vitaliteit te behouden. Daarbij geven zij het goede voorbeeld.

 

Pauzes voor lichaamsbeweging voor iedereen
Sommige medewerkers hebben een beroep dat aan één plek gebonden is, zoals productiemedewerkers aan een lopende band, kassamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs, piloten. Stel deze medewerkers in staat en moedig ze aan om pauzes te nemen en te gaan staan, even te lopen, te rekken en strekken of oefeningen te doen om hun concentratie en vitaliteit te behouden.

 

Rondlopen en overleggen met collega’s
Moedig medewerkers aan om in beweging te blijven tijdens hun dagelijkse werktaken, bijvoorbeeld door met elkaar af te spreken tijdens vergaderingen te staan en rond te lopen of door minder te mailen en bellen en vaker naar collega’s toe te lopen voor overleg.

 

Beweeg/activiteitencommissie
Richt een recreatiecommissie op voor het organiseren van sportactiviteiten.

 

Zoek trainers in spe
Zoek samenwerking met sportopleidingen en hun studenten. Bied ze de kans om praktische ervaring op te doen met het organiseren van activiteiten en het voorlichten van medewerkers.

 

Collega’s als motivators
Train een deel van het personeel als ‘fitnessmotivators’, die activiteiten organiseren en collega’s adviseren en aanmoedigen om (meer) te bewegen.

 

Regelmatige pauzes voor oefeningen
Introduceer korte activiteitenpauzes (van bijvoorbeeld 10 minuten) op vaste tijden. Laat deze pauzes begeleiden door bijvoorbeeld studenten fysiotherapie of fitnessinstructeurs (zie de maatregel hiervoor).

 

Actieve bijeenkomsten als de norm
Bevorder actieve bijeenkomsten en vergaderingen door beweging als sociale norm in te stellen. Laat de voorzitter aan het begin van een vergadering bijvoorbeeld alle aanwezigen aanmoedigen te staan, te lopen en pauzes te nemen voor oefeningen op het moment dat ze daar behoefte aan hebben. Daarbij geeft de voorzitter het goede voorbeeld. Met elkaar afspreken om iedere spreker een staande ovatie te geven, is een prima manier om het vele zitten te onderbreken. Bovendien geeft dat de sprekers een goed gevoel.

 

Lopend vergaderen
Maak actieve vergaderingen mogelijk door lopend vergaderen aan te moedigen.

 

Bewegen onder werktijd
Bied medewerkers de mogelijkheid onder werktijd te bewegen (bijvoorbeeld 30 tot 60 minuten per week).

 

Uitdagingen
Organiseer competities en uitdagingen om medewerkers te motiveren beweging in hun dagelijkse routines op te nemen. Geef bijvoorbeeld een prijs aan medewerkers of teams die een bepaald aantal stappen hebben bereikt of een bepaalde afstand hebben afgelegd. Kies een gezonde prijs, zoals een gratis vegetarische lunch in het bedrijfskantine.

 

Sportgroepen
Organiseer wekelijkse sportgroepen, naar keuze van de medewerkers begeleid door studenten fysiotherapie of door fitnessinstructeurs.

 

Introductielessen van sporten
Organiseer introductielessen in verschillende takken van sport.

 

Tegemoetkoming voor sportactiviteiten
Bied medewerkers een financiële tegemoetkoming voor sportactiviteiten in hun vrije tijd, bijvoorbeeld in de vorm van tegoedbonnen of een bijdrage aan een abonnement voor een sportschool.

Ergonomie

Training op het gebied van ergonomie
Train uw medewerkers zodat zij hun werk ergonomisch verantwoord uitvoeren, bijvoorbeeld door een gezonde werkhouding aan te nemen of tiltechnieken te gebruiken, door te leren zich aan te passen en door beschikbare middelen ergonomisch verantwoord te gebruiken (zoals een zit-stabureau, een verstelbare stoel of onderarmsteun).

 

Gedeelde verantwoordelijkheid voor een nette werkomgeving
Betrek alle medewerkers bij het creëren van een comfortabele werkomgeving waarbij de teams de verantwoordelijkheid krijgen gedeelde werkruimtes om de week op te ruimen.

 

Ergonomische hulpmiddelen
Neem ergonomische hulpmiddelen in gebruik om klachten aan bijvoorbeeld armen, benen, rug of nek te voorkomen of verminderen. Voorbeelden zijn verstelbare stoelen, ergonomische stoelen, kniestoelen of zadelkrukken, onderarmsteunen, ergonomische muizen en hefmiddelen.

 

Zit-stabureaus
Vervang traditionele zitbureaus door in hoogte verstelbare zit-stabureaus om afwisselend staand en zittend werken mogelijk te maken.

 

Luchtkwaliteit
Zorg voor een goede luchtkwaliteit, bijvoorbeeld door het plaatsen van CO2- meters, luchtzuiveraars en stofvasthoudende tapijten.

 

Luchtkwaliteit tijdens zakelijk reizen
Bied medewerkers die vaak op zakenreis gaan, accommodaties met een goede luchtkwaliteit.

 

Controle op ergonomie
Laat een specialist (bijvoorbeeld een ergonoom of bedrijfsarts) samen met een leidinggevende alle werkplekken regelmatig bezoeken om te controleren of medewerkers de juiste tools en voldoende kennis hebben om ergonomisch verantwoord te werken en om te controleren of de hoeveelheid werk en taken passen bij hun werkvermogen. Voor eventuele problemen dienen oplossingen op maat te worden gezocht. Door leidinggevenden hierbij te betrekken, worden zij zich bewust van de manier waarop iedere medewerker werkt en vaardigheden ontwikkelt om taken slim in te plannen.

Slimme planning van activiteiten

  • Plan operationele activiteiten slim in door:
  • te plannen wie wat doet op de werkplek en hoe
  • dubbel werk te voorkomen (meerdere medewerkers die hetzelfde doen)
  • de informatiestroom te verbeteren
  • duidelijke doelstellingen te kiezen en communiceren op persoonlijk, team- en organisatieniveau
  • leiderschap te tonen
  • na te denken over de vraag waarop iedere individuele medewerker zich moet focussen om de best mogelijke prestaties te bereiken

 

Medewerkers betrekken bij inrichting van werkplek
Betrek medewerkers bij de inrichting van hun werkplek (digitaal, sociaal en fysiek) en de regels die daar van toepassing zijn.

 

Ontwerp van een flexibele werkplekken
Creëer een omgeving met verschillende soorten werkplekken voor flexibel werken: open werkruimten, geluiddichte telefooncellen, stille ruimtes voor concentratie, ruimtes voor groepswerk, aangepaste werkplekken voor medewerkers die dat nodig hebben, algemene werkplekken, officiële vergadering kamers en ruimtes voor onofficiële samenwerking en gezelligheid. Daarbij is een zorgvuldig ontwerpproces waarbij medewerkers betrokken zijn essentieel. Bij het ontwerpen van de werkomgeving dient rekening gehouden te worden met de doelen en werkzaamheden binnen de organisatie evenals de behoeften en het gedrag van de medewerkers.

 

Communicatie over gebruik flexibele werkplekken
Maak samen met medewerkers afspraken over het gebruik van verschillende werkplekken binnen een flexibele werkomgeving*. Informeer medewerkers over de afspraken via meerdere kanalen, zoals face-to-face, via e-mail, en door de afspraken zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door de verschillende soorten werkplekken aan te duiden met bordjes. Evalueer de haalbaarheid en naleving van deze afspraken en pas ze, indien nodig, aan.

 

Stille accommodaties
Bied medewerkers die vaak op zakenreis gaan, accommodaties die voldoende mogelijkheden bieden voor rust en stilte.

 

Mentale gezondheid

 

Beoordeling van mentale gezondheid en welzijn
Breng de behoeften en knelpunten in kaart van medewerkers met betrekking tot mentale gezondheid, welzijn, werkbelasting en stress. Dit kan in samenwerking met een arbodienst, bijvoorbeeld door een vragenlijst op te stellen of door middel van individuele gesprekken met medewerkers, leidinggevenden en zorgprofessionals.

 

Lichte fysieke activiteit
Bied lichte, fysieke activiteiten onder begeleiding aan, bijvoorbeeld activiteiten in de natuur of activiteiten voor lichaam en geest, zoals yoga.

 

Weerbaarheidsvaardigheden
Bied medewerkers individuele of groepstrainingen aan in de omgang met stress. Dat kan digitaal via een app op desktop of smartphone, of onder begeleiding van een coach, dat bijvoorbeeld bestaat uit cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, mindfulness of ontspanningstechnieken.

 

Communicatieve vaardigheden
Ondersteun teambuilding en teamwork door medewerkers en leidinggevenden een training op het gebied van interpersoonlijke vaardigheden aan te bieden.

 

Vaardigheden op het gebied van timemanagement
Verbeter de cognitieve ergonomie en productiviteit van medewerkers met een training in timemanagement.

 

Weerbaarheidsvaardigheden
Bied medewerkers individuele of groepstrainingen aan in weerbaarheid, omgang met stress en timemanagement. Dat kan digitaal met een app op desktop of smartphone, of onder begeleiding van een coach, dat bijvoorbeeld bestaat uit bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, mindfulness of ontspanningstechnieken.

 

Rust
Bied medewerkers tijdens lange diensten de mogelijkheid om te rusten.

 

Stilteruimte
Richt een stilteruimte in op het werk waar laptops en telefoons niet zijn toegestaan. De stilteruimte is bedoeld voor ontspanning en het opladen van lichaam en geest tijdens of buiten werktijd. De ruimte kan worden voorzien van zachte verlichting, de mogelijkheid rustgevende muziek te luisteren en lichte fitnessapparaten (zoals een wand- of hangrek, zitballen en yogamatten) met geïllustreerde instructies, bedoeld voor meditatie of herstelactiviteiten.

 

Verschillende werkomgevingen
Zorg voor verschillend ingerichte werkplekken, zoals een kantine, een bank met zitstoelen, een bibliotheekachtige ruimte en een ruimte met zacht licht. Betrek medewerkers bij de inrichting en houd rekening met de regels die er gelden.

 

Roken en alcohol

 

Voorlichting
Informeer medewerkers over de effecten van roken en alcoholgebruik op de gezondheid, bijvoorbeeld met lezingen, workshops, een informatiehoek of het verspreiden van folders en posters.

 

Coaching
Bied coaching aan bij het stoppen met roken en/of overmatig alcoholgebruik. Deze coaching kan digitaal plaatsvinden via een app op desktop of smartphone, of onder leiding van een trainer (individueel of groepsgewijs).

 

Positieve houding
Werkgever en management dragen met hun eigen gedrag bij aan een positieve houding tegenover gezondheid en welzijn. Zo versterken zij een sociale werkomgeving waarin een gezonde leefstijl en goed voor jezelf zorgen sociaal aanvaard, gewaardeerd en ondersteund wordt door alle medewerkers. Dit begint met het gebruik van positieve woorden en het delen van bemoedigende ervaringen tijdens gesprekken over gezondheid en welzijn.

 

Niet roken en geen alcohol
Verbied roken en alcohol in en rondom de gebouwen waar medewerkers hun werk doen.

 

Uitdagingen tegen roken
Zet competities of uitdagingen in om medewerkers te motiveren om te stoppen met roken. Bied medewerkers bijvoorbeeld een kadobon of een extra vakantie aan als zij met een nicotinetest kunnen aantonen dat ze minimaal 12 maanden niet gerookt hebben. Het commitment van medewerkers kan versterkt worden door sociale druk van collega’s of door deelnemers te vragen een contract te ondertekenen.

 

Vervangende therapieën
Bied financiële ondersteuning aan voor nicotine vervangende oplossingen.

Klaar om duurzame inzetbaarheid te verbeteren?

Wil je aan de slag of wil je zien hoe Bentlie werkt?
Plan een gratis kennismaking in de agenda van een van onze productspecialisten.