'Tijd maken' kan niet, 'tijd nemen' wel.
Herken je dit?
- Heb je regelmatig ruzie met je partner over de verdeling van taken?
- Gaat je werk ten koste van je privé leven?
- Zijn er activiteiten die je wel belangrijk vind maar niet aan toekomt?
- Heb je het gevoel dat je of op je werk of privé tekort schiet?
Heb je twee of meer keer ‘ja’ gezegd? Dan is het zinvol jouw werk-privé balans beter in evenwicht te brengen.
Waarom?
Een scheve werk-privé balans belast jou en jouw omgeving. Ook jouw organisatie heeft belang bij een goede balans. Een burn-out, op termijn, kent namelijk alleen grote verliezers. Maar ook voor die tijd geeft onbalans veel stress, onrust en onvrede.
Een goede werk-privé balans betekent dat je de dagelijkse ballen in de lucht kan houden. Op de korte en de lange termijn. En dat je, zoals een goede jongleur, nog tijd hebt te glimlachen terwijl je je kunstje doet.
Een goede werk-privé balans is een keuze. Een keuze die je zelf in de hand hebt.
Zo doe je dat
Volg deze stappen om meer balans in werk en privé te krijgen.
1. Maak een logboek met je tijdsbesteding voor zowel werk als privé.
Zorg voor een goed beeld van je tijdsbesteding. Soms blijken dingen meer of minder tijd te kosten dan je denkt. En dit overzicht is superbelangrijk voor de volgende stap.
2. Hoe zou je jouw balans willen veranderen?
Je weet nu waar je je tijd echt aan besteed. Wat wil je veranderen? Tijd maken kan niet. Er zitten 24 x 7 = 168 uren in een week. Dat geldt voor iedereen. Maar tijd nemen voor iets kan wel. Het gaat om jouw prioriteiten. En het gaat dus ook om keuzes.
3. Plan!
Het maken van een planning levert je alvast heel veel tijd op. Brian Tracy beweert dat iedere minuut tijdsbesteding aan planning je 10 minuten tijd bespaart. Je dag met 10 minuten planning beginnen zou je dan ruim anderhalf uur opleveren.
Wat zijn de succesfactoren voor meer balans?
Het is niet altijd makkelijk om meer balans te krijgen. Vooral niet als de succesfactoren niet aanwezig zijn. Welke zijn dat?
1. Durf ‘nee’ te zeggen
Keuzes maken betekent ‘nee’ zeggen tegen de lage prioriteiten. Is ‘nee’ zeggen voor jou moeilijk? Vind hier 10 handige tips om ‘nee’ te zeggen.
2. Vraag steun en begrip
Zorg dat anderen weten welke keuzes je maakt en waarom. Je wordt dan beter begrepen. Je zult merken dat er dan ook vaak hulp geboden wordt. Zelfs ongevraagd. Maar dat kan alleen als mensen jouw situatie kennen. Hier vind je tips hoe je steun aan anderen kunt vragen.
3. Leer ‘niks’ doen
‘Niks’ doen is namelijk iets belangrijks doen, namelijk even ‘uit’ staan. Doe dat ‘uit’ staan ook letterlijk. Zet je mobiel op ‘niet storen’ na een bepaald tijdstip. Kijk na dat tijdstip ook niet meer naar je mail. Plan ook niks doen. Dan geniet je er dubbel van.
4. Maar doe wel iets aan je balans
Tja, wellicht een open deur. Maar als je niks onderneemt om dingen te veranderen, verandert er ook niks. Klagen helpt niet. Doen wel.
Is je werk het probleem? Praat met je leidinggevende!
Het gesprek aangaan is vaak de grootste drempel om in actie te komen. Maar dit gesprek met je leidinggevende of team is erg belangrijk. Wellicht zijn er mogelijkheden om je werk flexibeler in te richten. Of kunnen je collega’s je tijdelijk ontlasten?